Geschiedenis

SSR-Leiden is een vereniging met een rijke geschiedenis. Deze geschiedenis begon in 1886, wanneer door Leidse, Amsterdamse en Utrechtse studenten de gereformeerde studentenvereniging Unie Hendrik de Cock wordt opgericht.

In 1905 werd deze hernoemd naar Societas Studiosorum Reformatorum, afgekort als S.S.R. Het gereformeerde karakter nam tot in de jaren ‘60 een grote rol in als de ideologische basis van de vereniging.

De grote veranderingen

In de jaren ‘60 veranderde er veel op politiek vlak. Dit is ook terug te zien bij de veranderingen die rond deze tijd plaatsvonden op S.S.R.
De ontgroening werd afgeschaft en het gereformeerde karakter viel langzaam weg.

In 1984 werd tijdens de Algemene Vergadering besloten dat de grondslag van SSR voortaan niet meer zal rusten op het geloof, maar op de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens.
Met deze verandering werden ook de puntjes tussen de letters verwijderd en veranderde SSR van een religieuze naar een algemene vereniging.

Door de jaren heen is SSR-Leiden steeds verder uitgebreid op het gebied van disputen. Het eerste dispuut werd opgericht in 1912, waarmee het de oudste Leidse vereniging is met (uitsluitend) een disputenstructuur. In 2020 telt SSR inmiddels 20 disputen.

Ondanks de grote variatie in disputen heerst er op SSR een ons-kent-ons cultuur, waarbij leden ook buiten de disputen om altijd wel gezellig een drankje met elkaar drinken.

SSR is door de jaren heen uitgegroeid tot één van de vijf grote gezelligheidsverenigingen van Leiden, maar heeft ondanks haar groei nooit het kenmerkende persoonlijke karakter verloren. Op SSR kan ieder zich thuis voelen, mensen leren kennen en borrelen; zonder strenge verplichtingen.

Lid worden bij SSR-Leiden staat dan ook garant voor het begin van een geweldige studententijd!